In iedere vezel is een poëtische graphic novel over de weerslag van het koloniale verleden in Nederlands-Indië. Sommige verhalen leven voort, andere zakken weg. Gwen Stok en Christian Jongeneel graven ieder vanuit hun eigen achtergrond impressies op. Twee jaar lang schaafden zij aan verhalen en illustraties, net zo lang tot een afgewogen geheel van tekst en beeld ontstond, met een boek en een expositie als resultaat.
In iedere vezel weeft twee verhalen door elkaar. De godin Sri DewiSri Dewi (ook wel Dewi Sri, letterlijk: Sublieme Godin) is de godin van de vruchtbaarheid en de rijst. dwaalt langs de rijstvelden van Java. Een jonge vrouw probeert zich het recept van spekkoek te herinneren. Het verleden hangt steeds als een mist in het heden. Maar het verleden neemt ook zelf afstand. Sri Dewi kijkt toe hoe de jonge vrouw worstelt met de oude tradities en ziet dat het goed is. Niet alles hoeft bewaard te blijven zoals het was.
Voor In iedere vezel is intensief onderzoek gedaan. Dat is terug te vinden in talloze details in de tekst en de illustraties: landschappen, batikpatronen, wayangpoppen, bloemknoppen, de tempel van Sri Dewi. Ook de kleurcombinatie, indigo en mahonie, heeft betekenis. Niet iedereen hoeft alles te zien of te begrijpen - dat is juist wat het verhaal vertellen wil.
Voor de drukkosten van het boek is een crowdfunding gestart. Bij voordekunst kunnen mensen voor 25 euro intekenen op een gesigneerd exemplaar. Daarnaast zijn unieke prints in kleine oplage te koop.
Gwen Stok maakt beeldverhalen. Christian Jongeneel is schrijver. Beide makers hebben op hun eigen manier een binding met het onderwerp. Gwen is geboren en opgegroeid in Nederland. De familie aan haar vaders zijde heeft een langdurige geschiedenis in Nederlands Indië, een verleden waar de familie nauwelijks over spreekt. Christian is juist in de postkoloniale periode opgegroeid in Indonesië en heeft actieve herinneringen aan het landschap, de cultuur en de mensen.
In iedere vezel kwam tot stand met financiële ondersteuning van het
Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie,
Amarte,
vfonds,
en de Gemeente Rotterdam.
Organisatorisch is het project ondergebracht bij stichting Letterhaven.
Bestel nu