Toelichting Witte de With Ingekaderd door Charmaine de Heij
Linker portret
Het eerste portret van Witte de With aan de linkerkant verwijst naar zijn tijd op de Molukken, waar hij de kruidnagelplantages van de lokale bevolking vernietigde. Deze plantages vormden hun belangrijkste bron van inkomsten, maar werden door De With systematisch verwoest om ervoor te zorgen dat alleen de VOC in dit gebied handel kon drijven.
In mijn interpretatie van dit portret draagt hij kruidnagels, waarvan sommige in brand staan, een directe verwijzing naar de verwoesting die hij aanrichtte. Zijn ogen zijn bedekt met VOC-munten, een symbool van zijn obsessie met macht en winst. Voor hem was het landschap geen leefgebied voor de mensen die er woonden, maar een middel om controle en rijkdom te vergaren. De winst werd boven de menselijkheid geplaatst.
Op de kraag van De With is er eenn oude kaart van de Molukken te zien, wat symboliseert hoe hij zichzelf zag als heerser over het gebied. Dit detail maakt hem letterlijk en figuurlijk één met de regio die hij trachtte te domineren, en benadrukt de koloniale mentaliteit die land en mensen reduceerde tot handelswaar.
Timpaan
Bovenin benadrukt waarom Witte de With als held werd beschouwd: de Nederlandse vlag, die de evolutie van handel symboliseert, van de VOC-munten naar de gulden en uiteindelijk de euro. Dit toont hoe zijn acties werden gezien als gunstig voor de Nederlandse handel. Mensen beschouwden hem als een held omdat hij bijdroeg aan de bescherming van handelsroutes en de economische macht van Nederland, wat het land ten goede kwam.
Ook is er het schilderij van Jacob Gerritz te zien, dat Witte de With toont in gevecht met Duinkerkse kapers. De zeeslag van 1640 was een belangrijke overwinning voor Nederland, omdat De With twee Spaanse schepen veroverde, de macht van de Spaanse vloot ondermijnde en de Nederlandse handelsroutes beschermde. Zijn strategisch inzicht en doorzettingsvermogen maakten hem een held, en zijn overwinning versterkte de positie van Nederland op zee.
Rechter portret
Witte de With kreeg in 1647 van de WIC de taak om naar Brazilië te gaan, dat destijds de belangrijkste producent van suikerriet ter wereld was. De suikerproductie vond plaats op plantages waar tot slaaf gemaakte mensen gedwongen werden te werken. In mijn interpretatie van dit portret symboliseren verschillende elementen zijn betrokkenheid bij de uitbuiting in Brazilië. Op zijn ogen heb ik een ketting geplaatst die verwijst naar de ketenen waarin tot slaaf gemaakte mensen werden gehouden. Dit benadrukt hoe hij door de lens van exploitatie naar de wereld keek en hoe deze onderdrukking direct verbonden was met de winsten die hij verdedigde.
Hij draagt suiker, een directe verwijzing naar het product dat centraal stond in de Braziliaanse plantage-economie. Op zijn kraag heb ik een kaart afgebeeld van Brazilië ten tijde van de Nederlandse kolonisatie. Als je goed kijkt, zie je de lokale bevolking afgebeeld met een Nederlandse vlag, wat hun onderwerping en de dominantie van de Nederlanders symboliseert. Dit detail is belangrijk omdat het laat zien hoe land en mensen werden gekoloniseerd en gereduceerd tot instrumenten van economische macht en winst.